Wanneer er wordt gesproken over het stellen van doelen, hoor je vaak dat doelen SMART geformuleerd moeten worden.

Met name veel managers praten over ‘SMART maken’ of ‘SMART formuleren’  waarmee ze bedoelen  dat de doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden moeten worden geformuleerd.  Doelen die niet aan deze formule doen hebben een mindere kans van slagen.

Droom jij SMART of SLIM?

Wat hier op tegen is, is dat jij jouw doelen helemaal niet SMART wil hebben. Je wil juist vrijheid, geen kaders.  Jouw doelen moeten je inspireren,  je moet er ’s nachts van dromen hoe het zou zijn om ze te behalen, zonder daarbij grenzen van realistisch te zien.

Je moet zo door je doel geïnspireerd worden dat je er door betoverd wordt. Jouw doel moet Magisch zijn;  het moet je betoveren.magic land

Wanneer je ’s nachts je ogen dicht doet en gaat slapen, dan moet  je er van dromen. Net als toen je als kind voor het eerst naar het circus of Disney World ging of naar een ander geweldig iets. Je moet er vol van zijn. Het moet door je hoofd en je bloed spoken. Een reëel doel is aardig maar je wordt er niet erg warm van.

Straaljagerpiloot of een acrobaat in het circus, dat wilde je vroeger misschien wel worden. Dat waren dromen waar je warm van werd. Daar kreeg je energie van!

Realiteit was niet wat Bill Gates tegenhield toen men in de beginjaren zijn idee belachelijk vond, dat computers  voor iedereen zouden zijn. Of hoe zat het met de theorieën van Einstein, hoe reëel zullen die ideeën zijn geweest?

Jouw doel moet Magisch zijn. het moet je verder prikkelen dan dat je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

SLIM is pas smart!

Om jouw doel te behalen zal je er wel over na moeten denken hoe je dat gaat realiseren. Je moet een Systeem hebben.

Welke strategie ga je hanteren om dit doel te behalen? Door te beseffen waar je nu staat en waar je heen wil, kom je er achter wat je nog mist.

Betrek anderen bij jouw doel. Samen weet je meer dan één, waardoor je jouw doel ook eerder zal behalen.

Het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis er naar toe.

Zorg er voor dat het systeem dat je toepast voortdurend wordt geëvalueerd en Leer hier ook van.

Leren is hetgeen wat motiveert. Elke keer ontdek je weer nieuwe dingen en nieuwe inzichten die jou een boost geven. Nieuwe inzichten geven je nieuwe energie om door te gaan met datgene wat je doet en nog wilt bereiken. Ook al kom je er achter dat datgene wat je tot nog toe hebt gedaan niet altijd werkte, dan nog is het geen verloren tijd omdat je een ervaring rijker bent en een stap dichter bij je doel.

lightLeren zorgt er voor dat je jouw systeem nog verder kan verfijnen zodat je jouw doel gemakkelijker en sneller behaalt.

 

Jouw doel moet passen bij je. Het moet jouw Identiteit weerspiegelen. Wanneer een doel jou wordt opgelegd is het niet van jou. Jij en het doel zijn geen honderd procent match. Je zal er niet door gegrepen worden en geïnspireerd blijven om de tegenslagen die je onderweg tegen gaat komen te overwinnen.  Pas wanneer het van jou is zal je doorzetten daar waar het moeilijk wordt.

Inspiratie komt van ’in spirit’ ofwel ‘in de geest zijn’. Wanneer het jouw Identiteit draagt zal het jou ook de geest geven om door te zetten en vindingrijk te worden om het doel te behalen.

Is jouw doel echt Magisch?pen notitieblok

Het is goed om te kijken of jouw strategie elementen in zich heeft die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn, maar jouw echte doel haal je pas met een goed Systeem dat je door te Leren voortdurend bijstuurt zodat je op de goede weg blijft. Wanneer het aan alle kanten jouw Identiteit heeft en het heeft zoveel Magie dat je van niks anders kan dromen, dan pas zal je jouw doel ook daadwerkelijk kunnen behalen.