Is presenteren ook niet jouw hobby?

Volgens verschillende onderzoeken is presenteren in het openbaar voor sommigen doodsangst # 1.  Men zegt zelfs dat deze angst groter is dan voor de dood zelf.

Hier een aantal tips om je vertrouwen te geven voor als jou dit bekend voor komt.

Focus op positieve elementen.

Wat je verwacht krijg je ook! Wanneer je een presentatie in gaat met de gedachte dat je het hoopt te overleven, is het beste wat gebeurt ook dat je het overleefd. Terwijl wanneer je positief insteekt en vol enthousiasme jouw verhaal en ideeën wil delen, is de kans groot dat je punten scoort.

Oefening baart kunst.

Een groot deel van de angst voor presenteren zit in voorbereiding. Heb jij je voldoende voorbereid, dan hoef je tijdens de presentatie niet meer te zoeken naar wat je gaat vertellen. Bereid je voor, net als een acteur die zijn tekst van binnen en buiten kent. Je kan dan de focus op je publiek leggen.

Sla niet door.

Je kent het wel, mensen die voor een groep presenteren alsof ze het wiel hebben uitgevonden. Sla niet door in jouw verhaal. Anticipeer op jouw publiek.

Aandachtspunten.presenteren is fun.

Zorg er voor dat de inhoud van jouw verhaal interessant is.

Als je al weet dat jouw publiek interesse heeft in jouw verhaal, zal men dus eerder aandachtig en vol interesse naar je luisteren. Vertel niet datgene wat je graag wil vertellen, maar datgene wat het publiek graag wil horen. Vraag je dit tijdens je voorbereiding al af.

Maak tijdens jouw volgende presentatie gebruik van deze inzichten. Onthoud dat de show alleen maar kan slagen als eerst de inhoud klopt.