Hoeveel vraag jij als zzp-er per uur?

Onderzoek wijst uit dat zzp-ers steeds vaker concessies doen aan hun uurtarief. (bron :NUzakelijk) Ruim de helftvan de ondervraagde interim professionals die actief zijn als zzp-er, is bereid zijn of haar uurtarief te verlagen om aan voldoende werk te komen. Gemiddeld uurtarief voor een zzp-er is hierbij 100,- .

Binnen de bouw is ruim een kwart zzp-er, maar een prijs van 100,- per uur wordt hier bij lange na niet behaald. Veel zzp-ers in de bouw kan je voor minder dan 50,- per uur al inhuren, terwijl een beetje coach 150,- per uur vraagt.

In 2010 waren er ruim 700.000 zzp-ers actief, waarbij 2 op de 3 mannen zijn.

Is zzp-er zijn voor jou de oplossing?

Wat maakt het toch dat veel mensen als zzp-er aan de slag gaan? Zijn het de grote verhalen van andere zzp-ers die met mooie verhalen goedpraten dat ze zich compleet uit de naad moeten werken om zo het hoofd boven water te houden?  Veel zzp-ers hebben het beeld dat ze op een makkelijke manier, zonder gezeur van een baas aan hun hoofd, een beter salaris kunnen creeeren dan wanneer ze in loondienst zouden zijn.

In de praktijk is zzp-er niet altijd de beter keuze, maar wel interessant. Neem bijvoorbeeld het beroep van coach. Stel dat je als coach 150,- per uur kan factureren. Van de vijf werkdagen heb je toch een dag of twee nodig om administratie en acquisitie te doen, netwerken, website bijhouden etc. in de overgebleven 3 dagen kan je misschien 4 blokken invullen a 1,5 uur. Per maand kan je dan 10.800,- factureren. Hier gaan dan nog allerlei kosten van af, waarna ook nog belasting moet worden betaald. Zaken als ziektegelden en verzekeringen moeten ook zeker niet vergeten worden.

Is zzp-er een baan?

Veel zzp-ers hebben in feite een interessant betaalde baan. Ze lopen zelf het risico, maar als het goed gaat is het financieel aantrekkelijk. Toch blijkt wel uit bovenstaande berekening dat er een limiet ontstaat in de omzet die gemaakt kan worden. Of toch niet?

Ontstijg de term zzp-er en wordt daadwerkelijk ondernemer. Kijk op welke manier jij een systeem kan opzetten zodat je niet langer vastzit aan de maximale uren die jij zelfstandig kan draaien. Op welke manier kan jij jouw bedrijf zo opzetten dat je daadwerkelijk ondernemer bent en niet slechts iemand zonder vaste werk en verblijfplaats?